Fibromen

Wratten zijn harde, eeltige bultjes die in verschillende verschijningsvormen bij veel mensen voorkomen. Ze zijn over het algemeen goedaardig en goed te behandelen. De huidtherapeut kan met een laserapparaat de wrat(ten) veilig en effectief verwijderen.

 

Soorten Wratten

De medische term voor wrat is verruca. Er zijn verschillende soorten wratten.

Gewone wrat (verruca vulgaris)
De gewone wrat bevindt zich meestal op vingers en handen of op de voetzolen. Vaak worden deze wratten al op jonge leeftijd opgelopen. De wratten op de voetzool worden ook wel verruca plantaris genoemd.

Eenvlakke wrat (verruca plana)
De eenvlakke wrat is klein (1-3 mm) en steekt nauwelijks boven het huidoppervlak uit. Vlakke wratten komen vaak in groepjes voor, met name op de handruggen, de onderarmen, de benen, en soms in het gezicht of in de hals.

Spitse wrat of draadvormige wrat (verruca filliformis)
De spitse wrat of draadvormige wrat is dun en lang van vorm. Dit type wrat komt het meest in het gezicht voor, bijvoorbeeld op de oogleden, op de neus of op en rond de lippen.

De genitale wrat (condyloma acuminata)
De genitale wrat is rozerood tot grijswit van kleur en bevindt zich rond de penis, vagina of anus. Genitale wratten kunnen geen kwaad en gaan uiteindelijk vanzelf over. Als je er last van hebt, kun je ze zelf behandelen of dit door de huisarts laten doen.

De ouderdomswrat (verruca seborroica)
De ouderdomswrat is een bruin, wratachtig bultje dat meestal op de romp te vinden is en ontstaat op latere leeftijd.

 

Hoe ontstaan fibromen?

Wratten ontstaan door virale huidinfecties. Deze worden meestal veroorzaakt door de goedaardige humane papilloma- (HPV) en mollusca virussen. HPV is de veroorzaker van gewone wratten en genitale wratten. Het mollusca virus is verantwoordelijk voor de bekende “waterwratjes” bij kinderen.
Je kunt een wrat oplopen door contact met iemand die wratten heeft, bijvoorbeeld door iemand met handwratten een hand te geven. Voetwratten loop je vaak op in gymzalen en douches, waarschijnlijk door aanraking met besmette huidschilfers. Na besmetting duurt het gemiddeld 2 tot 6 maanden en soms wel een jaar, voordat de wrat zo groot is dat hij zichtbaar wordt.
Genitale wratten worden door seksueel contact overgedragen.

 

Mogelijke behandelingen:

  • Lasertherapie
  • Coagulatie
  • Cryotherapie

 

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de behandeling van fibromen heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Neem contact op voor een intake gesprek!