Elektrische epilatie

Elektrische epilatie is een ontharingsmethode om storende haren ‘definitief’ te verwijderen.

 

Wanneer wordt elektrische epilatie toegepast?

Elektrische epilatie is geschikt voor:

 • relatief kleine oppervlaktes, zoals haar in het gezicht
 • alle haarkleuren
 • grijze, witte, blonde en rode haren die niet met licht- of lasertherapie verwijderd kunnen worden
 • dunne haren die niet met lichttherapie (laser, IPL, VPL) verwijderd kunnen worden

 

Wat houdt de behandeling in:

Behandeling
De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden een voor een behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. Soms reageert de huid gevoelig op de behandeling: hij wordt rood en er komen pukkeltjes.

Resultaat
Helaas is een haar na één behandeling niet definitief verwijderd. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals de groeicyclus van de haren en het herstellend vermogen van het lichaam.

 • Groeicyclus: Haren doorlopen een bepaalde groeicyclus met verschillende fases. Alleen in de groeifase zit de haar nog vast in de haarwortel en is de behandeling effectief. Niet alle haren zijn op hetzelfde moment in de groeifase; een deel van de haren is dus onzichtbaar aan de oppervlakte van de huid.
 • Herstellend vermogen van het lichaam: Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat er een haar gevormd wordt. Na één behandeling met elektrische epilatie worden helaas niet al deze cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding weer te gaan herstellen. Ook bij elektrische epilatie is dit het geval. Vanuit de cellen die niet beschadigd zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden.

Duur
De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak. Het doel van de behandeling is haarvermindering. Er kan geen garantie geboden worden dat het behandelgebied volledig haarloos wordt. Er kunnen altijd weer nieuwe haren ontstaan, bijvoorbeeld tijdens de menopauze en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Onderhoudsbehandelingen kunnen een tot twee keer per jaar nodig zijn om nieuwe haren weer te verwijderen.

 

Voor- en Nadelen

Voordelen

 • het werkt bij bijna alle soorten haar (ongeacht kleur en dikte)
 • na de behandeling zijn (meestal) alle haren weg
 • het is per behandeling goedkoper dan licht- of laserbehandelingen
 • de behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering (mits u voldoende aanvullend verzekerd bent)

 

Nadelen

 • de behandeling is tijdrovend(er) in vergelijking met licht- of laserbehandeling
 • de behandeling is daarom niet geschikt voor grote oppervlakten
 • de behandeling kan wat gevoeliger zijn dan licht- of laserbehandelingen
 • om goed te kunnen behandelen moeten de haren enkele millimeters lang zijn

 

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor elektrische epilatie heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.

Vergoedingen
Vergoeding is afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden van de zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat houdt de behandeling in:

Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, injecteert de huidtherapeut kleurpigmenten met behulp van tatoeage-apparatuur. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het zetten van medische tatoeages.

 

Voor welke aandoeningen?

Dermatografie wordt succesvol toegepast bij:

 • tepelreconstructies
 • liplijncorrectie bij een hazenlip (schisis)
 • aanbrengen wenkbrauwen na haaruitval (o.a. alopecia areata)
 • hyperpigmentatie (teveel aan pigment)
 • hypopigmentatie (te weinig pigment)
 • littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of operatie)
 • andere kleurafwijkingen in de huid.

 

Wat houdt de behandeling in?

Behandeling
Een medische tatoeage verloopt in een aantal stappen. Tijdens de eerste afspraak vertelt de patiënt de voorgeschiedenis van de aandoening en wordt een allergietest gedaan. Ook wordt uit een grote variatie aan pigmenttinten de beste kleur bepaald. Daarbij brengt de huidtherapeut een beetje pigment aan in het te behandelen deel van de huid. De volgende afspraak is na minimaal vier weken. Dan pas is goed te zien of de kleur juist is en of het pigment geen allergische reactie geeft. Tijdens deze afspraak bepaalt de huidtherapeut de vorm en start met het inkleuren ervan. Vier tot zes weken daarna beoordelen patiënt en huidtherapeut samen of de vorm en de kleur goed zijn. In de daarop volgende behandeling(en) stelt de huidtherapeut de kleur bij.

Resultaat
Direct na de behandeling is de pigmentatie nog vrij donker en kan de huid licht gezwollen zijn. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid wordt de pigmentatie enkele dagen na de behandeling tot 40% lichter. Als de tatoeage de natuurlijke vorm en kleur zo dicht mogelijk benadert, is het werk van de huidtherapeut klaar. Een tatoeage kan na enkele jaren vervagen waardoor hij bijgewerkt moet worden. Dit is een normaal biologisch proces.

Nazorg
Houd de getatoeëerde huid de eerste week na de behandeling droog. De huid kan gaan vervellen en soms ontstaan er korstjes waaraan u niet mag krabben. Zorg ervoor, dat u het getatoeëerde gebied het eerste half jaar goed beschermt tegen de zon. Dek het gebied af met kleding of met een pleister of bescherm het met een zonnebrandcrème met een hoge spf-factor.

 

Dermatografie na een borstreconstructie

Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. Een chirurg kan deze alsnog reconstrueren met behulp van bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een eenvoudiger methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden. Het is een goed alternatief voor pijnlijke, tijdrovende en ingewikkelde behandelingen en kent zo goed als geen bijwerkingen. Gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut voor en na elke behandeling foto’s.

De tepeltatoeage is uiteindelijk een blikvanger en kan de rest van de borst camoufleren. De tatoeage gaat meestal over het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt.

 

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor dermatografie door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Neem contact op voor een intake gesprek!