Littekentherapie


Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.

Voor informatie over symptomen, de verschillende soorten littekens, het ontstaan van littekens, alternatieve of aanvullende behandelmethodes en wat u zelf kunt doen, verwijzen wij u naar onze pagina’s acne en acnetherapie.

Neem contact op!

Vaak gestelde vragen over
Littekentherapie

Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!

Voor welke littekens?

Littekenmassage wordt vaak toegepast bij atrofische en hypertrofische littekens.Atrofische littekens zijn littekens waarbij het weefsel dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend is.
Hypertrofische littekens voelen vaak hard en dik aan, zijn soms pijnlijk, liggen verheven boven de omringende huid en zijn vaak verkleurd.

Wat houdt littekentherapie in?

Tijdens de littekenmassage kan de huidtherapeut het littekenweefsel versoepelen om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen. Daarnaast kan de huidtherapeut het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken

De massage heeft tot doel om de doorbloeding van het litteken en de omringende huid zoveel mogelijk te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk, dat de behandeling al een paar weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt. In een later stadium wordt het remmen van de eventuele groei van het litteken veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Acnelittekens

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit acnelittekens, denk aan weefsel of collageenophoping, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving en slechte doorbloeding. Meer informatie over de behandeling van acnelittekens vindt u op de pagina acnetherapie.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de genoemde massages van littekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).