Lasertherapie bij wratten


Wratten zijn harde, eeltige bultjes die in verschillende verschijningsvormen bij veel mensen voorkomen. Ze zijn over het algemeen goedaardig en goed te behandelen.De huidtherapeut kan met een laserapparaat de wrat(ten) veilig en effectief verwijderen.

Neem contact op!

Vaak gestelde vragen over Lasertherapie bij wratten

Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!

Soorten wratten

De medische term voor wrat is verruca. Er zijn verschillende soorten wratten.

- De gewone wrat (verruca vulgaris) bevindt zich meestal op vingers en handen of op de voetzolen. Vaak worden deze wratten al op jonge leeftijd opgelopen. De wratten op de voetzool worden ook wel verruca plantaris genoemd.

- Eenvlakke wrat (verruca plana) is klein (1-3 mm) en steekt nauwelijks boven het huidoppervlak uit. Vlakke wratten komen vaak in groepjes voor, met name op de handruggen, de onderarmen, de benen, en soms in het gezicht of in de hals.

- De spitse wrat of draadvormige wrat (verruca filliformis) is dun en lang van vorm. Dit type wrat komt het meest in het gezicht voor, bijvoorbeeld op de oogleden, op de neus of op en rond de lippen.

- De genitale wrat (condyloma acuminata) is rozerood tot grijswit van kleur en bevindt zich rond de penis, vagina of anus. Genitale wratten kunnen geen kwaad en gaan uiteindelijk vanzelf over. Als je er last van hebt, kun je ze zelf behandelen of dit door de huisarts laten doen.

- De ouderdomswrat (verruca seborroica) is een bruin, wratachtig bultje dat meestal op de romp te vinden is en ontstaat op latere leeftijd.

Hoe ontstaan wratten?

Wratten ontstaan door virale huidinfecties. Deze worden meestal veroorzaakt door de goedaardige humane papilloma- (HPV) en mollusca virussen. HPV is de veroorzaker van gewone wratten en genitale wratten. Het mollusca virus is verantwoordelijk voor de bekende “waterwratjes” bij kinderen.

Je kunt een wrat oplopen door contact met iemand die wratten heeft, bijvoorbeeld door iemand met handwratten een hand te geven. Voetwratten loop je vaak op in gymzalen en douches, waarschijnlijk door aanraking met besmette huidschilfers. Na besmetting duurt het gemiddeld 2 tot 6 maanden en soms wel een jaar, voordat de wrat zo groot is dat hij zichtbaar wordt.

Genitale wratten worden door seksueel contact overgedragen.

Wat kan lasertherapie bij wratten voor u doen?

Laseren van wratten
Wratten verdwijnen vaak weer vanzelf. Hebt u last van de wrat(ten) dan is lasertherapie doorgaans de meest doeltreffende en gecontroleerde methode om wratten te verwijderen.

Behandeling
Er zijn twee soorten lasers die voor het verwijderen van wratten gebruikt worden.

Lasers die de wrat ‘wegbranden’
De ultrakorte lichtflitsen uit de laser verhitten de oneffen huidlagen van de wrat kortstondig, waardoor de huidlagen beschadigd raken. Tegelijkertijd stimuleert de laser de aanmaak van collageen, elastine en nieuwe huidcellen zodat de beschadigde huid zich in korte tijd vernieuwt. De laserbehandelingen zijn nagenoeg pijnloos, een lichtpuls uit de laser voelt als een tikje van een elastiekje.
Lasers die de haarvaatjes van de wrat dichtbranden
Deze lasers schroeien de haarvaatjes dicht die de wrat van voeding en zuurstof voorzien. Hierdoor gaat de wrat dood.

Voor een optimaal resultaat moet de wrat in het algemeen meerdere keren gelaserd worden.

Resultaat en bijwerkingen
Binnen enkele dagen is de huid hersteld en is de verkleuring in het behandelde gebied verdwenen. De kans op bijwerkingen of irritatie is zeer klein omdat de laser computergestuurd wordt en tot op tienden van millimeters nauwkeurig werkt.

Vraag de huidtherapeut bij het intakegesprek altijd naar het verwachte resultaat en de mogelijke risico’s.

Alternatieve behandelmethodes
Op onze pagina coagulatie vindt u meer informatie over alternatieve methodes om wratten respectievelijk weg te branden of te bevriezen.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse vloeistoffen verkrijgbaar waarmee u de wrat zelf kunt behandelen. Salicylzuur en cignoline zijn de meest gebruikte stoffen om wratten te verweken, waarna ze met een mesje kunnen worden weggesneden.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de laserbehandeling van tatoeages heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).