Lasertherapie bij pigmentstoornissen


De huidtherapeut kan per pigmentstoornis uit verschillende behandelmethodes kiezen. De keuze wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid.

Neem contact op!

Lasertherapie bij pigmentstoornissen

Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!

Wat kan de lasertherapie bij pigmentstoornissen voor u doen?

De huidtherapeut kan per pigmentstoornis uit verschillende behandelmethodes kiezen. De keuze wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid.

Ouderdomsvlekken (lentigo) en storende, goedaardige naevi (moedervlekken) kunnen met licht- en lasertherapie en rood/blauw lichttherapie behandeld worden, maar ook met microdermabrasie, cryotherapie en medische/chemische peelings worden mooie resultaten behaald.

Behandeling is niet noodzakelijk maar als een melasma niet geleidelijk en snel genoeg verdwijnt, kan behandeling nuttig zijn. De huidtherapeut kan met behulp van licht- en lasertherapie en rood/blauw lichttherapie maar ook met microdermabrasie, micro needling, medische/chemische peelings of camouflagetherapie het aanwezige pigment verminderen en/of camoufleren.

Behandeling van post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is niet noodzakelijk, maar de huidtherapeut kan storende pigmentvlekken behandelen met chemische peelings of licht- en lasertherapie. In verband met een verhoogd risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid is een donkere huid is lastiger te behandelen dan een lichte huid.

Behandeling van vitiligo is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. In aanvulling op mogelijke behandelingen met hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB) en huidtransplantaties kan de huidtherapeut u helpen om met een zeer goed dekkende camouflagecrème de witte vlekken zo goed mogelijk te verbergen (camouflagetherapie).

Licht- en lasertherapie
De ultrakorte lichtflitsen uit de laser breken het pigment in de huid af. De huid wordt tijdens de behandeling warm en rood en de lichtflitsen voelen als elastiekjes die tegen de huid springen. Door de huid tijdens de behandeling te koelen, is de behandeling goed te verdragen. De huid herstelt zich binnen dagen.

Rood/blauw lichttherapie
Bij de rood/blauw lichttherapie maakt de huidtherapeut gebruik van LED-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Iedere kleur heeft een eigen golflengte met een uniek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren, ondersteunt de cellen die collageen en elastine aanmaken en werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Er komt geen ultraviolet of infrarood licht vrij, daarom is deze lichttherapie niet schadelijk voor de huid. Na een aantal behandelingen zijn pigmentvlekken verminderd en ziet de huid er egaler en jonger uit.

Micordermabrasie

Bij microdermabrasie scrubt de huidtherapeut de huid intensief met behulp van zeer fijne kristallen. Deze kristallen richt de huidtherapeut met een straalkop op de huid. De straalkop beschikt over een afzuigsysteem. Dode huidcellen en andere onzuiverheden worden direct afgevoerd. Als eenmalige behandeling biedt microdermabrasie direct een goed resultaat. Desgewenst stelt de huidtherapeut voor u een behandelplan op voor een kuur.

Cryotherapie

Bij cryotherapie worden kleine, goedaardige afwijkingen aan het huidoppervlak bevroren. De huidtherapeut gebruikt vloeibare stikstof om de oneffenheid te laten ‘verdampen’ waarna het wondje snel geneest.Tijdens de behandeling raakt de huidtherapeut de oneffenheid met vloeibare stikstof aan. Het bevroren weefsel sterft af en er komt gezonde huid voor in de plaats.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de laserbehandeling van tatoeages heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).